Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Чанова: Алф вече е по-добре и дори ходи

маймунката Алф
Снимка: www.bnt.bg

Маймунката Алф ще бъде върнат в зоопарка, но дали ще бъде приет от своята майка – не мога да кажа, но този опит можем да направим тогава, когато той премине на обща храна, както другите маймуни в групата, обясни в интервю по “Хоризонт“ за предаването “Хоризонт до обед“ Диана Чанова, административният директор на Столичния зоопарк, в който на 31-ви януари се роди маймунката Алф.

Алф дойде при мен на около 300 грама, разказа Чанова, в чийто дом се налага да бъде временно настанена маймунката непосредствено след раждането си, защото организмът ѝ е много слаб. Към текущия момент маймунката се подобрява – тежи 435 грама и дори вече ходи, което е изненада, тъй като е на около 16-17 дни.

Маймунката е от вида свинеопашат макак – това е най-многобройната група след човека, като по-голямата част от живота си представителите на този вид прекарват на земята. Те са плодоядни животни, но понякога ядат и насекоми,
обясни административният директор на Столичния зоопарк.

Не за първи път се гледа така животно, допълни Чанова:

Чувала съм от колеги, че по същия начин се е гледало и тигърче, а миналата година отгледахме и едно малко от вида гривест козирог, но там беше значително по-лесно, тъй като то можеше да остава само и през нощта. Тук нещата са по-сложни – едва ли не гледаме човек.

Подробности чуйте в интервюто в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна