Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алфонсо Армада: Проблемът със свободата на словото е болезнен и за България, и за Испания

Алфонсо Армада
Снимка: Къдринка Къдринова

Проблемът със свободата на словото и в Испания, и в България е еднакво болезнен. Това каза по време на дискусия в литературен клуб "Перото" испанският журналист Алфонсо Армада. Повече от десет години той е работил във вестник „Ел Паис“, включително като кореспондент на Балканите и в Африка, отразявал е обсадата на Сараево и трагедията в Руанда през 90-те години. От 15 години работи за авторитетното издание "АВС".

Не се автоцензурирайте и не се страхувайте, трябва да се борим със страха, това съветвам винаги студентите си, споделя Армада и добавя:

Литературата винаги се е възприемала като фикция. Но има и литература, която не е фикция. Това е журналистиката. Тя използва инструментите на литературата, за да разказва истински неща. Що се отнася до възможностите за действително независима журналистика днес, едно от хубавите неша на интернет е, че събаря всякакви бариери. В интернет можеш да направиш за смях всички опити за контрол, които се опитва да прилага държавата. Но е вярно също, че ако нямаш финансови средства, е трудно да разпространиш мнението си.

Страдаме от хронична липса на осъзнато гражданство, което да оценява колко е важна свободната преса, смята още испанският журналист. По думите му, основният дълг на журналистите е да помагат на хората да разберат околния свят, да откриват, изслушат и разказват истории, да се поставят на мястото на другия и да виждат нещата през неговия поглед, да са почтени и прецизни към фактите, да не се боят, да отстояват винаги своята независимост, да четат много. 

Повече за гостуването на Алфонсо Армада – в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна