Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посетителите в Националния военно-исторически музей ще могат да видят оригинала на Самарското знаме

| обновено на 03.03.16 в 08:35
Само днес от 10.00 до 18.00 часа посетителите в Националния военно-исторически музей ще могат да видят оригинала на Самарското знаме. Обикновено знамето се показва само на юбилейни годишнини от Руско-турската освободителна война. Сега поводът е 100-годишнината на музея. Традиционно, на 3 март Военно-историческият музей обявява Ден на отворените врати за постоянната експозиция и за временните си изложби. Калина Хинкова разказва:

Важното е да се знае, че знамето е рисувано от руския художник Николай Симоков и той е рисувал направо върху плата. Акцентирам върху залите, посветени на Руско-турската война. Над 150 оригинални експонати пресъздават атмосферата на събитията от това време. Изложено е въоръжение и снаряжение на руската армия и на българското опълчение.

20 от членовете на националното дружество "Традиция" пресъздадоха епичната битка за Стара Загора, в която през 1877 година е спасен един от символите на национално-освободителните ни борби - Самарското знаме. В пресъздаването на бойните действия участваха и две жени, една от които е рускинята Наталия Енчева.

Днес и Националният исторически музей също е отворен със свободен вход, посетителите ще могат да видят експонати от епохата на Освобождението и ценни съкровища, които музеят съхранява.

Общо осем музея ще работят безплатно за учители и ученици на днешния национален празник. Инициативата е на министрите Меглена Кунева и Вежди Рашидов. Освен в Националния исторически музей, само срещу представяне на ученическа карта, а за учителите - служебна карта или бележка, ще може да се влиза още в Националната художествена галерия, Националния политехнически музей, Националния музей "Земята и хората", Националния литературен музей, Националния музей Шипка - Бузлуджа в Казанлък, музея "Христо Ботев" в Калофер и музея "Васил Левски" - Карлово.

В звуковия файл може да чуете репортаж на Надежда Николова за музеите и техните експозиции по повод Освобождението на България.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна