Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща с реставрираното Самарско знаме

Самарското знаме

Оригиналното Самарско знаме, светинята на предосвобожденските революционните борби, излиза за среща с публиката след продължителна реставрация. То може да бъде видяно в Националния военно-исторически музей. В документален разказ за емблематичния символ внукът и съименик на спасителя на знаемто Никола Корчев описва знамето като трицветно и нарисувано с маслени бои:


Извезано е от жителите на град Самара, от игуменката на метоха и подарено на българското опълчение. Жителите са събирали средства – рубли и копейки, за да купят плат, за да изработят знамето.

Знамето е приковано в незабравим ритуал в румънския град Плоещ, когато по време на церемонията се излива пороен дъжд.

Фрагмент от картината на Я. Вешин Художникът проф. Ярослав Вешин рисува Никола Корчев със знамето през 1911 г., а опълченецът е получил лична заповед от цар Фердинанд да позира за картината. Фона на картината майсторът на четката „снема“ непосредствено на връх Шипка.

По време на рисуването на картината, винаги когато дядото е позирал, е присъствал и Иван Вазов, разказва внучката на Никола Корчев Константина Корчева. Смята се, че може би това е вдъхновило Вазов за написването на „Опълченците на Шипка“ и „Епопея на забравените“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна