Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел в България: Подвигът за спасяването на българските евреи е не само исторически феномен, но и модел за поведение на индивида в съвременния свят

БНР Новини
Посланик Ирит Лилиан (вдясно) и Нина Цанева в студиото на „Нашият ден”
В Деня на спасението на българските евреи, в който почитаме и паметта на жертвите на Холокоста, в студиото на „Нашият ден” гостува Н. Пр. посланикът на Израел в България Ирит Лилиан. С нея разговаряхме за знанието и незнанието на случилото се през март 1943 година в много градове на Европа, в които евреите са депортирани към концентрационните лагери, а в България, благодарение на застъпничеството на българския народ, са спасени десетки хиляди…
Разказахме и за днешното поклонение пред паметника на Димитър Пешев в София, пред Мемориала на признателността в Пловдив, поклонението в Бачковския манастир, където са погребани патриарх Кирил и екзарх Стефан - тези „ерусалими на признателността” (ако може така да бъде перифразиран един израз на Иван Вазов по повод паметниците от Руско-турската война), към подвига на духовните водачи на българския народ, изиграли основна роля за спасяването на нашите евреи.
Можем да осъзнаем по-добре смелостта на Димитър Пешев и на делегацията от Кюстендил, на пловдивския митрополит Кирил и на софийския екзарх Стефан, на целия български народ, извършил истински подвиг със спасението на своите съграждани, ако я разглеждаме не само като исторически феномен, но и като модел за поведение на индивида в съвременния свят, като начин за по-добро осмисляне на ситуацията ни днес - заяви Н. Пр. посланик Ирит Лилиан. Според нея е много важно да говорим и да изучаваме този акт на хуманизъм на българския народ не само заради историята, а и с надеждата, че именно подкрепата и разбирането към другия, чуждия, към човека в беда, ще бъде вярната гледна точка към днешните предизвикателства, които стоят пред България и Европа, пред света изобщо, във връзка с бежанския проблем.

Повече за интереса на израелския бизнес към България и за възможностите за взаимен обмен в това отношение, за културата като най-добрият начин за връзка между два народа и за израелските филми, които ще бъдат представени на започващия „София филм фест”, както и за шансовете, които създава срещата с хора, идващи от различни култури и носещи различни идеи можете да чуете в прикачения файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна