Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райчин Рачев: Задължително е да има електронна идентификация

Задължително е да има електронна идентификация, защото без този процес електронно гласуване не може да има, категоричен е Райчин Рачев от Фондация "Бъдеще 21 век". В предаването "Преди всички" той коментира, че ускореното въвеждане на електронен идентификатор не е задължително и единствено обвързано с вкарването на чип в личната ни карта:

Носителите на електронна идентификация могат да бъдат най-различни. Например аз в момента имам квалифициран електронен подпис, който се съхранява в една флашка. По подобен начин може да бъде и електронната идентификация. Тя може да бъде и в нашия смартфон, в нашия лаптоп и т.н. Друг е въпросът, че рисковете за сигурността нарастват по този начин, но кражбата на една карта също е риск.

Трябва да са допустими повече от един носител на електронна идентификация, смята Райчин Рачев.

Той представи акценти и от проекта "Български модел за електронен референдум", който цели подготовка и преход към пряка демокрация и по който фондация "Бъдеще 21 век" си партнира с Университета за приложни науки в Берн, Швейцария:

На платформа се създава и инициира Инициативен комитет и е ясно за всички, които желаят да видят, да проверят какви са тези хора, какво предлагат, какви са им мотивите. Всичките процеси се случват онлайн, т.е. пред очите на всички. Може да се води и онлайн кампания, събирането на подкрепа също се случва онлайн.

Резултатите от проекта ще бъдат представени днес.

Разговорът с Райчин Рачев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна