Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Иванов, БАИТ: Да се въведе електронна идентификация масово чрез чипа на личната карта

Снимка: БГНЕС

За втори път при въвеждане на нови документи държавата се опитва да избегне масовото въвеждане на електронна идентификация, заяви в предаването "Преди всички" председателят на УС на Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) Петър ИвановКоментарът му е свързан с това, че Бизнес съветът към Съвета за електронно управление внесе миналата седмица в Народното събрание свое становище относно законопроекта за електронна идентификация.

Смятаме за важно още с този законопроект да бъде изменен Законът за българските лични документи и да се даде възможност новите български лични карти да съдържат електронен носител за записване на данни за електронна идентификация, се казва в становището.

В него се посочва още, че аргументът, дали наличието на електронен идентификатор ще повиши таксата за издаване на личните карти, не е релевантен, тъй като гражданите имат право, но не и задължение да получат лична карта с електронна идентификация. Важното е народните представители да дадат на българските граждани възможност самостоятелно и по своя воля да направят този избор.

Електронните услуги дават възможност на всеки гражданин и бизнес да си свърши работата с държавата бързо и без бюрократични усложнения, заяви Петър Иванов:

Електронната идентификация е една за всички услуги, а не както е сега – имаме ПИК в данъчната служба, код в социалното осигуряване, за пръстов отпечатък в болницата си говорим, електронен подпис на четвърто място, ЕГН трябва да въведем на пето място. Затова е изключително важно електронната идентификация да заработи час по-скоро. Тя означава всеки един гражданин, освен ако изрично не е заявил противното, да получи електронна идентификация и да може да я използва.

От Бизнес съвета настояват да се въведе електронна идентификация масово чрез чипа на личната карта.

Цялото интервю с Петър Иванов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна