Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алтернативен досег с образите в обучение по фотография за незрящи

Снимка: pixabay.com

Да "видиш" света чрез изкуството на фотографията, независимо от нарушеното зрение. Това е възможно в започналия в Софийската градска художествена галерия безплатен курс по сетивна фотография за незрящи и хора с нарушено зрение. Обучението е организирано по проект „Камера Лусида“ на Фондация "Графия" и е финансирано от програма "Култура" на Столична община. То е специализирано и е предназначено само за хора с частично или напълно нарушено зрение. Курсът ще ги научи на работа с фотоапарата, като целта е да могат да го използват без помощта на зрящ човек.

Няма много теория по този въпрос, но има хора, които от години го правят, сподели пред "Хоризонт" Алберто Стайков, изпълнителен директор на фондация "Графия". Засега записалите се за курса по сетивна фотография са осем души. Предстоят 12 лекции и изложба. Целта е тези хора да бъдат част от културата и да се "хранят" от нея, така както ние, зрящите, разказа още Стайков. Като проблем за хората с нарушено зрение той посочи например забраната те да влизат в някои галерии заради кучетата-водачи, които ги съпровождат.

Запитан за по-голямата мисия на фондацията да приобщава незрящите хора към изкуството, Алберто Стайков даде пример със западни галерии, в които незрящите могат със специални ръкавици да обследват скулптурите и да ги усетят.

Продължителността на курса по фотография е шест месеца, като се предвижда той да се проведе на два етапа - първият - от 13-и март до 29-и май, а вторият - от 18-и септември до 27-и ноември. За участие и повече информация желаещите могат да се обърнат на телефон 0899 90 73 99 или на електронна поща fgraphya@hotmail.com.

Повече за проекта и разширяването на възможностите на незрящите хора - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна