Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български съкровища: Концерт за две цигулки от Михаил Пеков

Дуото Ангел Станков и Йосиф Радионов

На 18 март Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще отбележи с концерт 75-годишнината на един от най-обичаните български съвременни композитори – Михаил Пеков, който е и дългогодишен професор по композиция. В програмата ще прозвучи една от знаковите творби в неговото творчество.


В рубриката "Български съкровища" на предаването "Алегро виваче" се връщаме назад във времето, когато едно зараждащо се приятелство води до създаването на ново музикално произведение, което се превръща в предпочитана пиеса в репертоара на много цигулкови дуа през годините - Концерт за две цигулки и струнен оркестър. През 1981 г. 40-годишният тогава Михаил Пеков го посвещава на цигулковото дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов, което вече разнася славата на българската музика из страната и в чужбина. Първите изпълнения са с Камерния оркестър "Орфей" - Перник, ръководен от Райчо Христов, а по-късно, когато двамата цигулари стават концертмайстори на Софийската филхармония, произведението влиза и в нейните програми. Концертът за две цигулки от Пеков е звучал и в чужбина, при това е получавал много ласкави отзиви от уважавани световни цигулари.

Чуйте рубриката "Български съкровища" със спомените на проф. Ангел Станков и първия запис от 1985 година на финала на Концерта за две цигулки и струнен оркестър от Михаил Пеков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна