Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Найденов: Призив към насилие и любов към смъртта има в най-фундаменталните документи на исляма

Снимка: БГНЕС

Тези призиви към насилие и този кодекс на насилието и любов към смъртта – те са заложени в най-фундаменталните документи на исляма. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ журналистът  Валери Найденов, в коментар на връзката между ролята на религията и терористичните действия.

Тъй като Коранът е доста неясен на много места, той е разтълкуван по-ясно по-късно в хадисите, които са свидетелства за някакви думи или дела на пророка. Те са писани, както и самият Коран, доста след смъртта на Мохамед, обясни още Найденов, като подчерта, че в Свещената книга на исляма и много човеколюбиви моменти:
Съвременната наука сочи, че в основата на тези хубави моменти в Корана, е превод от някакви арменски и християнски проповеди, но се добавя тази войнствена арабска култура от онези векове. Нейните принципи са залегнали в Корана.

Когато човек се изправи пред такава сила, която е готов да умре, той трябва да сложи всички европейски ценности в скоба и да отвърне със същото, докато не възстанови правото на европейските ценности да съществуват, подчерта Найденов, като допълни, че Европа се нуждае от нови хора с нови идеи, тъй като тези политици в момента и тези партии не са в състояние да направят нищо.


Интервюто чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна