Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чарли Чаплин без грим" - документален портрет на гения

„Чарли Чаплин без грим“ е портрет на Чарли Чаплин, изграден с документална достоверност. Това е една документална биография, проследяваща живота на великия актьор много коректно и с голямо уважение към фактите, разказа в предаването "12+3"кинокритикът проф. Божидар Манов. Биографията е написана от писателя, литературен критик и преводач Питър Акройд. Той стъпва върху Автобиографията на Чаплин, издадена през 1964 година и преведена на всички езици, но изгражда портрет на документална достоверност и без елементи на романизирана биография.

Заглавието ни казва много неща. Акройд като опитен писател, специалист в писането на биографии, създава достоверен портрет на Чарлз Спенсър Чаплин. Акройд ползва както автобиографията на Чаплин, така и много други документални източници и архиви.

Този малък герой е еманация на човешката същност. Човекът с малкото сако и широките панталони, мустачките и бастунчето. Единственият безспорен, разпознаваем от всички гений в киното. С неговото богатство на човешките преживявания, особено с пестеливите средства на нямото кино.

Питър Акройд е биограф на Чарлз Дикенс и Т. С. Елиът.

Целия разговор с проф. Божидар Манов чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна