Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

рpIANISSIMO 2016 със специално нордско издание

За деветнадесети пореден път, от 13 до 17 април т.г. в София и Пловдив ще бъде проведен фестивалът за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO 2016 – специално нордско издание. Организатор на събитието е Фондация „Пианисимо” със съорганизатор БНР. В 5 фестивални дни и 12 събития, меломаните могат да се насладят на малко познатата в България художествена музика на северно европейските страни.

Гостуващите първокласни изпълнители от Финландия, Дания, Швеция, Исландия и Норвегия, както и 8 изтъкнати български музиканти и един актьор ще представят класически шедьоври от ХХ век и водещите съвременни тенденции в соловата клавирна, камерната, експерименталната електроакустична и джаз музика, наред с избрани образци от поезията на Скандинавските страни. Фестивалът ppIANISSIMO е уникален като концепция и от години е единственият форум в България, изцяло посветен на съвременната музика. Фокусиран главно върху неизчерпаемите възможности на пианото, той е своеобразна лаборатория за съвременно изкуство – творческо пространство за утвърдени и дебютиращи интерпретатори, изследващи сложните процеси на съвременната клавирна естетика.Като значимо международно събитие ppIANISSIMO предизвиква огромен притегателен ефект и нестихващ интерес извън границите на България, вече деветнадесет години.

Младият и амбициозен артистичен директор на фестивала от 2015г., д-р Илия Граматиков, специализант на Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена и преподавател по история на музиката в НМА, ни разказва интересни подробности от фестивалната програма на Пианисимо:

Нашата мисия през годините, вече 19-о поредно издание, е не просто да популяризираме съвременната музика, но и да покажем колко любопитна може да бъде тя, дори за непредубедения слушател. „Пианисимо“ за  поредна година продължава да бъде със свободен вход. Фестивалът ще бъде открит от финландската пианистка Лаура Микола. Една от фестивалните вечери е с мултимедиен пърформанс. От Дания идва Ирина-Калина Гудева, не само контрабасист, но и „пърформър“, Айнар Кандинг – импровизатор на компютърна музика,и заедно с  творбите за пиано на Юлия Ценова, Емил Табаков и Александър Танев ще използват всички изразни средства на съвременната музика, поезия и изкуство. Швеция ще бъде представена от композитори, които са радикални новатори в музиката на XXIвек. Всички гости от фестивала, освен изтъкнати пианисти за своята генерация, са и изключително изявени по световните сцени. Участват ежегодно в различни проекти и формати за съвременна музика, поддържат репертоар от десетки заглавия, включващи класически и съвременни музикални творби, някои написани и специално за тях. Тази година, част от произведенията участващи в „Пианисимо“ са написани за изданието и ще имат своите световни премиери тук. И това ще бъде един голям празник на музиката!


Проф. д-р Борислава Танева, изтъкнат български композитор, пианист, педагог и общественик, преподавател в НМА „П. Владигеров“, е и съпредседател на Фондация ppIANISSIMO от тази година, заедно с д-р Илия Граматиков. Ето какво казва самата тя:

„Пианисимо за мен е кауза. Това е възможността да бъдат създавани и стимулирани автори, композитори, изпълнители тези демиурги на съвременно музикално изкуство да оставят в днешните трудни в духовен аспект времена своите отпечатъци и следи за бъдещите поколения. Да се знае какво се е случвало през тези години. Това важи особено за младите изпълнители, защото в днешно време е страшно трудно те да намерят сцена за таланта си. Интересът към съвременната музика, възможността млади хора да се изявяват, намира своето поле за изява в рамките на фестивала „Пианисимо“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна