Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липса на прозрачност в работата на общините

Снимка: Колаж: Радио Видин

Според анализ на асоциация "Прозрачност без граници" в работата на общините показателят почтеност е с най-ниска стойност. Само пет кметски екипа са обявили, че ще намалят корупцията в рамките на своя мандат. Проучването е за периода 2011-2015 година. 

Четири пети от общинските съвети или 22 общински съвета не изпълняват стандарта за прозрачност в работата си. Нито един общински съвет не е организирал в края на годината заседание, на което да даде отчет, показва изследването за мандата 2011-2015 г. Катя Вълчева, преподавател в Нов български университет, допълни:

За съжаление общинските съвети продължават да неглижират нуждата от това да имат собствен канал за разглеждане на предложения и сигнали на граждани относно дейността на общинските съвети. Всъщност цялата тема за това дали е корумпиран, дали е неетичен, дали е в конфликт на интереси един общински съветник, не може да мине през нищо друго освен през ясен механизъм.

Изводите за дейността на кметовете са подобни на тези на общинските съвети:

За кметските екипи само в шест общини сме регистрирали сравнителни стандарти на устойчиво добри практики в управлението и на дъното съответно имаме вече три кметски екипа.

По-малко от половината кметски екипи поддържат актуални данни за изпълнението на общинските бюджети. Само шест от кметовете са изпълнили задължението си да обявят управленска програма в предходния мандат.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени