Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Славов: Гражданската мобилизация е решаваща за съдебната реформа

Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

Все по-ясен става фокусът върху това какво върши прокуратурата и как го върши. Нямам съмнения, че властта си харесва прокуратурата. Но фактът, че обществото започва да проблематизира представяното за работеща прокуратура, това е надеждата, заяви в предаването "Преди всички“ Атанас Славов, преподавател по конституционно право, преди конференцията "Съдебната реформа сега: гражданско ускоряване".

Видно бе за всички, че при конституционната реформа има граници, които не могат да бъдат преминати – възможността за самоуправление на съдиите и отчетността на прокуратурата, което е знак, че е достигнат таван на промените по законодателен път, коментира Славов и допълни, че промяната ще стане очевидно по по-трудния, но по-устойчив път на гражданската мобилизация, защото все повече хора стигат до ясната визия, че така повече не може да продължава.

Важно е властта да се чувства притисната под някаква форма от гледна точка на гражданското действие, подчерта още преподавателят.

Според него мнозинството се чувства под обсада, защото все по-често излиза с тези за конспирация.

Атанас Славов оцени като много важно разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия, като го нарече важна стъпка към еманципацията на съдиите. Уреждането на самоуправлението на съдиите и децентрализацията на прокуратурата трябва да залегнат в предстоящите промени на Закона за съдебната власт, убеден е Славов. Според него ще е важен тест дали т.нар. "прокурорски проверки", които сега се извършват безконтролно и са инструмент за натиск, ще бъдат променени.

Тези жалони ще покажат посоката - дали се прави само пиар на гърба на съдебна система, или се върви към видима промяна, каза още Славов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна