Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Инджов: Финансирането на медии от чужди организации и еврофондове влияе на съдържанието им

Снимка: БГНЕС

За класацията си "Репортери без граници" използват експерти и собствени наблюдатели – няколкостотин души в 180 страни. Те преценяват състоянието на медиите във всяка една страна, като трябва да отговорят на 87 въпроса в 6 категории – медийно разнообразие, независимост, работна среда на журналистите, правна рамка, прозрачност на институциите и продукционната ифраструктура.


За предаването "12+3" по "Хоризонт" Иво Инджов от Института за модерна политика заяви:

Критериите са добри! Въпросите също са добри, само че организацията никога не казва колко експерти от дадена страна биват интервюирани, за да направи тя своята оценка за свободата  на медиите.

Инджов окачестви като грешка, показваща "методически проблеми", упоменаването на Делян Пеевски като директор на разузнавателна агенция. Това обаче съвсем не означава, че състоянието на медиите е розово, допълни той.

Този проблем е пропуснат – финансирането на медии от чужди организации като "Америка за България". По някакъв начин това със сигурност влияе на съдържанието. Със сигурност влияе и масираното финансиране на големите, но и по-малки електронни медии от държавата по линия на еврофондовете.

Класацията трябва да се приема само като тенденция за развитието на медиите у нас, докато не стане ясна цялата методология за направата ѝ, коментира Инджов. Недоумение буди и изкачването на Украйна с 22 позиции.

Колкото и медии да има Пеевски, те едва ли имат аудитория колкото двете най-големи частни телевизии в България, които откровено сервилничат на Борисов, допълни той.

Интервюто на Петър Волгин с Иво Инджов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна