Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможна ли е международна система за борба с тероризма

Този въпрос ще обсъждат експерти на международна конференция "Тероризмът – начин на употреба"

Снимка: БГНЕС
В сряда, 27 април, в София ще се проведе международна конференция на тема „Тероризмът – начин на употреба“. Форумът се организира от Националната асоциация за международни отношения и Националния съюз за безопасност и охрана.

Като две неправителствени организации се опитваме да се включим в един разширен диалог за тероризма, като излизаме вече от пределите на нашата страна. Да привнесем още нещо, за да може да се тръгне по посока на интеграция в Европа за борбата срещу тероризма. Това е една огромна мозайка, на която ние искаме да сложим и нашето камъче, за да може тази рисунка да стане факт колкото се може по-бързо. Това каза в предаването "12+3" Румен Ралчев – председател на УС на Националния съюз за безопасност и охрана.

Той обясни, че са привлечени двама специалисти от руския Институт за стратегически изследвания. Целта е те да влязат в диалог с високо ерудирана публика за проблемите, които стоят пред нас, за част от тях знаем, за част от тях теоретично разбираме. Повече ще разговарят от практическа гледна точка.

Основно ще се говори за политическите и организационни  аспекти при разкриването и пресичането на терористичните актове и дали е възможна международна система за борба с този феномен, допълни Румен Ралчев.

По думите му страната ни се колебае къде точно да застане - към западния или към източния модел:

Наслагват се проблеми. Разширяването на Европа и съвместният живот на източния и западния блок, съществували до 1989-а година, донякъде проработи. Но все още не е проработил и не знам кога ще проработи това абсорбиране или даване на възможност за инфилтриране в демократичното общество на мюсюлманските общности.

Именно към перспективата ще се обърнем на нашата конференция, за да видим какво е онова, което може да ни доближи и обедини. Изповядването на религията е едно, но създаването на едно общество е много трудно. Това няма да стане за една, две или три години, тук ще бъде необходимо много дълго време. Но тези неща би трябвало да се направят планово, не на порции. В момента едни от държавите строят стени, други казват, че това е грешка, посочи Румен Ралчев.

Цялото интервю с Румен Ралчев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна