Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николета Даскалова: Голяма част от медийния пазар прави псевдожурналистика

Има нужда от нова концепция за регулация на медийната среда, в сегашната рисковете остават

Снимка: БГНЕС

Медийната свобода в Европа през последните 10 години е намаляла най-много в сравнителен план с останалите региони по света, гласи класация на "Фрийдъм хаус". Само 13 процента от световното население има достъп до независими медии, 41% от хората по света живеят в страни с частично свободна преса, а 46 на сто – в среда с несвободни медии.

България от години продължава да стои недобре по основни показатели за свобода на словото. Има дългосрочни процеси, които се уморихме да констатираме всяка година, коментира Николета Даскалова – фондация "Медийна демокрация" в днешния Световен ден на свободата на печата. По думите ѝ, в обществото и професионалната общност има чувствителност и те реагират при по-екстремни случаи като последния – с карикатурите на Чавдар Николов.

Николета Даскалова нарече тази зараждаща се вътрешна солидарност в гилдията добър знак на фона на всичките проблеми. Според нея обаче по-опасни са дълбоките структурни проблеми в сенките, защото целият медиен пазар от години страда от тази липса на прозрачност.

В общия световен контекст на несигурност и на конфликти засилването на пропагандата и изразяването на крайна нетърпимост към определени групи е сред новите много тревожни тенденции – опасността журналистиката все повече да се загуби и да се превърне в пропаганда, каза още Даскалова.

Като друг сериозен проблем тя открои неслучващата се от години или частично и оскъдно случваща се саморегулация на медийната среда, а в настоящата структурна среда рисковете остават:

В голяма част от медийното пространство и медийния пазар има псевдожурналистика, инсцениране на новинарство и пропагандни внушения. И тези най-рискови зони са в най-ниска степен обект на саморегулация.

Законът за радиото и телевизията многократно е "кърпен" и преправян под натиска на бизнес интереси. Има нужда от цялостна нова концепция за регулиране на медийното пространство, смята Николета Даскалова. Трябва да бъде модернизиран и механизмът за избор на членове на Съвета за електронни медии, защото гражданският сектор няма своя квота за членове на СЕМ, посочи още Даскалова. Според нея острите критики от страна на професионалната общност след избора на новите членове на СЕМ са достатъчно показателни.

Цялото интервю на Таня Величкова с Николета Даскалова чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна