Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илко Минев: От България нося поетичността и меланхолията, оптимизмът е от бразилците

Снимка: БНТ

Бих желал хората да ме виждат като българин, продължавам да съм българин, който живее в Бразилия, има много бразилски черти, но продължава да бъде и българин – в поетичността и меланхолията си, а оптимизмът е от бразилците. Така представи себе си в предаването „12+3“ Илко Минев, емигрант, който отбеляза в България своя 70-и рожден ден.

Познанията ми се дължат на наученото в България, дължа много на България, призна Минев. Следвал икономика в Белгия, той среща свои роднини от Бразилия и така се отправя нататък, където задвижва и свой собствен бизнес. Илко Минев описва семейната история под форма на роман.

Чичо ми е направил дневник на кораба, с който е пресякъл опасния океан през 40-те години на параход в отчайващо положение. Имаше много за разказване, винаги съм мечтал да напиша книга и започнах, когато реших да се пенсионирам, разказа още Илко Минев:

Колкото повече остарява, толкова по-консервативен става човек. Ако човек остане по пижама до обед, той е умрял. Реших, че трябва да открия начин отново да съм зает. Тогава започнах да пиша. На португалски, независимо че никога не съм учил португалски в училище. Не писах на български, защото българският ми е малко ръждясал, а няма никой наоколо да ми помогне.

В Бразилия има много сериозен и тъжен проблем – традиция в корупцията. Но през последните години партиите, които са на власт, за да останат на власт, трябваше да правят големи инвестиции, обясни Минев, запитан за състоянието на бразилската политика:

И ако навремето се взимаха три процента от държавните фирми, сега стигнаха до десет. Не казвам, че Дилма (Русеф – бел. ред.) е взела пари, но положително е знаела. В един момент тя се опита да направи някакво разчистване, но това бяха хората, които я държаха на власт.

Бразилците умеят да правят празник. Нямам никакво съмнение, че олимпиадата ще бъде успешна, убеден е още Илко Минев, който планира да се завърне отново идното лято заедно с деца, внуци и домашни любимци.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени