Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биляна Гяурова: Гражданският сектор и съдиите са малцинство за реформирането на прокуратурата

Снимка: http://www.prb.bg

Винаги, когато се отваря темата за промени в прокуратурата, тя бива удавяна в дискусията за конституционните промени, които не позволяват да се излезе от конституционната рамка. Това заяви в предаването „12+3“ Биляна Гяурова от Фондация "Български институт за правни инициативи". По думите й, дори минималното усилие да бъде създаден механизъм за отговорност по веригата на прокуратурата е отпаднало.

Споделяйки своя опит в обсъждането на пакета промени в Закона за съдебната власт тя обясни, че гражданският сектор и Съюзът на съдиите са се оказали малцинство, а в последната редакция на ЗСВ нещата, касаещи прокуратурата, остават във вида отпреди обсъжданията.

Според Биляна Гяурова, обсъжданите промени в ЗСВ предпоставят създаването на националното бюро „Антикорупция“, а всъщност ЗСВ се явява специален по отношение на антикорупционния закон.

За редица НПО в този закон има доста сериозни дефицити и спрямо него има доста резерви, това уби дискусията по същество за правомощията на инспектората, уредени с последните промени в конституцията, посочи Биляна Гяурова.

Тя определи като скопени промените в Конституцията по отношение на разделението на квотите във Висшия съдебен съвет.

Мнението в детайли чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени