Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Колева: Заради проверка на МОН на съмнителни кандидати за евросредства няма да бъдат спирани други проекти по ОП "Наука и образование"

Деян Колев: Порочната практика европроектите да се изготвят от професионални писачи е присъща не само на ромските проекти, а на всички оперативни програми

| обновено на 15.06.16 в 09:41
Снимка: БГНЕС

Заради проверка на МОН за съмнителни организации, които кандидатстват за евросредства за образование, няма да бъдат спирани други проекти по програмата "Наука и образование". Това обясни в предаването на "Хоризонт" "Преди всички" Дани Колева, програмен директор на Националната мрежа за децата, която обединява няколко организации и която подаде сигнал за проверката. От Националната мрежа за децата призовават, резултатите да се оценяват не по усвоени евросредства, а по конкретната полза.
Получихме информацията за трите фондации от наши членове, тъй като Националната мрежа е обединение на неправителствени организации, които работят с деца и семейства в цялата страна, каза Дани Колева:

Колегите, когато са разглеждали списъка с одобрените проекти, който е бил качен на страницата на Министерството на образованието, им е направило впечатление, че конкретни три организации, които са били една до друга подредени, заедно, накрая на списъка, със много сходни имена, еднакви суми… Това, което е предизвикало тяхното любопитство, е, че самите организации не са познати. Хората, които работят в този сектор и са доказали експертизата и опита си, се познаваме. Не сме чак толкова много.

Влезли са в Централния регистър за неправителствените организации, видели са, че зад тези организации стоят едни и същи хора, а две са регистрирани на един и същи адрес. Сигнализираха ни и ние проверихме.

Колева изтъкна, че сред колегите ѝ са се породили опасения, че ако не е била извършена навременната реакция на ведомството, действията са щели да бъдат реализирани само формално, а живота на децата – да остане непроменен. Възможно е проектите да са били написани от професионални консултанти и да са в един и същи стил, допълни Колева, която уточни, че от организацията не са се запознали подробно с тях.

Най-важното е не само да не бъдат подписани договорите по конкретните проекти, а да се направи всичко възможно подобни нередности да не бъдат допускани отново, е изтъкнала Колева в разговор с министър Кунева.

За нас 1,5 млн. са много пари, но тепърва, министър Кунева каза, че ще има проекти на още по-големи стойности и, наистина, това е притеснително.

Програмният директор на Националната мрежа изтъкна, че нередността е открита случайно, а отговорността за такива проверки е на публичните институции и на Сметната палата. Тя изрази надежда да няма забавяне в  програмата. Според нея е време да спрем да говорим за "усвояване на евросредства", а за използването им за конкретни цели и резултати.

Другата наша препоръка е тази сума, която не е никак малка, да бъде преразпределена между качествени проекти, които са в списъка на чакащите, но неясно защо са останали в резервите.

Деян Колев – председател на Центъра за междуетническа толерантност "Амалипе" – изтъкна, че порочната практика европроектите да се изготвят от професионални писачи е присъща не само на ромските проекти, а на всички оперативни програми.

Същата група от 7 консултанти, които са формирали трите сдружения по схемата за предучилищно образование, под четвърто име имат одобрен проект за 620 000 по училищната схема – "Образователна интеграция", а под пето име техният проект е втора резерва в процедурата за образователна интеграция за още 620 000. Тоест тук говорим как 7 души регистрират през септември няколко организации и от раз печелят не 1,5 а 2,75 милиона лева. По никой от тези проекти не се работи. Резултатите бяха обявени в края на май.

И по двете операции – предучилищната и училищната – се изискваше задължително партньорство между община, неправителствена организация и училище или детска градина. Тоест, тези сдружения, навсякъде където са кандидатствали, са имали за партньор община. В трите случая с предучилищните проекти става дума за един и същи столичен район, възпят във филма "Столичани в повече". Там ромски деца почти няма. Адресната регистрация на неправителствените организации е във Варна.

Очевидно става дума за "консултантски бизнес", коментира Колев и допълни, че от "Амалипе" многократно са засичали консултанти, които предлагат на общините да им напишат проекти.

Най-вероятно трябва да се провери навсякъде по веригата. Подозренията ни са, наистина, че някъде има корупция. За съжаление обаче, което е още по-стряскащо, оказва се, че тези хора не са нарушили закона.

Интервютата на Таня Величкова с Дани Колева и Деян Колев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени