Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готов е проектът за консервация и адаптация на сгради от Музейния комплекс "Христо Смирненски"

Къщата-музей на Христо Смирненски в София
Снимка: БГНЕС


Готови са архитектурните планове и иконономическата сметка за пълната реконструкция на къщата-музей на Христо Смирненски в София. Ремонтът трябва да започне спешно, защото домът, в който е живял поета от 1916 до 1923 г. е в окаяно състояние и е затворен от над 12 години. Музейната експозиция е била обновявана за последно през 1969 г.

Плановете на Националния литературен музей и Министерството на културата са за пълна реконструция и дома на околното пространство преди 120-годишнината от рождението на Смирненски през 2018 г, каза директорът на музея Пламен Крайски.

Директорът на фирмата, изготвила проекта архитект Константин Пеев отчете, че проектът е "за адаптация, реставрация и консервация на сградите, които се запазват в територията на двора". 

Необходимите средства ще са около 280 - 300 000 лева. От ведомството се ангажираха да опитат да ги осигурят до края на настоящата година. Заместник-министър Бони Петрунова предложи създаването на специален фонд за събиране на средства, който да осигурява средства за поддръжката на сгради и обекти от такъв тип.

  ,



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна