Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учредена е стипендия на името на проф. Иван Лалов

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Проф. Иван Лалов е една от най-забележителните личности в академичния и въобще в обществения живот на съвременна България – български физик с международна известност, професор в Софийския университет, последователно заемал всички длъжности в йерархията на университета – преподавател по основните курсове във Физическия факултет, декан на факултета, два мандата ректор на Софийския университет, председател на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в България в периода 1993-1998 година, министър на образованието в служебното правителство на Стефан Софиянски, председател на Българския туристически съюз в периода 1999 – 2002 г., председател на Борда на Балканския физически съюз от 2003 година, носител на много награди…
Може би по-важното, обаче, от всичко това е, че проф. Иван Лалов успя през всички свои публични години да изгради безспорен авторитет на учен, останал верен на професионалната си същност, човек с достойнство и безукорна честност, устоял на съблазните, които са му поднасяли съдбата и възходът на професионалната му кариера.
На 23 юни проф. Иван Лалов беше специален гост на „Нашият ден“.
Поводът – неотдавна проф. Иван Лалов получи почетната награда на фондация „Миньо Балкански“, която ежегодно отличава хора, посветили се на каузата на образованието, науката и развитието на гражданското общество в страната ни. Наградата беше връчена по време на ежегодната национална конференция „Морал, етика и гражданско образование“, организирана от едноименното сдружение в Националния институт за образование в с. Оряховица, Старозагорско.
Авторитетът на проф. Лалов стана причина организаторите от фондация „Миньо Балкански“ да учредят стипендия на негово име, благодарение на която над 30 български деца с изявен интерес в областта на природните науки, езиците, музиката и гражданското образование ще могат да участват в летните школи на фондация „Миньо Балкански“, които се организират в Националния институт по образование в с. Оряховица, Старозагорско.
Повече за житейските възгледи на проф. Иван Лалов, за ролята на гражданското образование в българското училище, както и за най-голямата страст на проф. Лалов – планините – можете да чуете в прикачения файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна