Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна премиера на мюзикъла "Граф Монте Кристо" във Варна

Снимка: http://opera.tmpcvarna.com

С продължила до изгрев слънце генерална репетиция в Летния театър Варненската опера се подготвя за представянето на грандиозния си проект - световна премиера на мюзикъла „Граф Монте Кристо” по едноименния роман на Александър Дюма. Режисьорът Петко Бонев разказа пред „Хоризонт“, че световноизвестният текстописец, композитор и продуцент Ив Деска е създал творбата през 2013 година, след това само отделни фрагменти са представени в Холивуд и сега ще бъде първата й цялостна сценична реализация.

Спектакълът е съчетание на класика и модерност. Костюмите и декорите, създадени от талантливата млада художничка Ася Стоименова, следват епохата. Към тях се добавя 3D мапингът на Полина Герасимова, като проектираните изображения създават силно кинематографично усещане. Хореографията е поверена на опитните майстори от НМТ „Стефан Македонски“ Светлин Ивелинов и Антоанета Алексиева. Либретото следва сюжета на романа на Александър Дюма. Има два говорни персонажа, които разказват историята – Александър Дюма и вече възрастният Граф Монте Кристо. Те се изпълняват от актьори от Великотърновския и Сливенския театър. Другите роли са поверени на най-силните солисти на Варненската опера - Илина Михайлова /в ролята на Мерседес/, Деян Вачков /абат Фариа/, Пламен Димитров /Данглар/, Свилен Николов /Жерар/ и др. Кастингът е направен от самия Ив Деска. На диригентския пулт е Страцимир Павлов.

Премиерата е силен акцент в афишите на международния музикален фестивал „Варненско лято“ и фестивала "Опера в Летния театър". След това мюзикълът "Граф Монте Кристо" ще открие фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново на 15-и юли, а през месец октомври ще гостува в зала 1 на НДК в София.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна