Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПФ внесе законопроект за връщане на задължителната казарма с продължителност 6 месеца

Снимка: bgarmy.bg

Патриотичният фронт внесе законопроект за връщане на задължителната казарма с продължителност шест месеца. Един от мотивите е, че в момента армията има нужда от подсилване, за да отговори на новите изисквания, обясни съпредседателят Красимир Каракачанов
И към днешна дата се оказа, че българската армия е доста далеч от това, което се желае за една модерна, професионална и боеспособна единица, която да изпълни своите конституционни задължения за защита териториалната цялост на Република България.
Според председателя на ВМРО един наборник ще струва на държавата 400 лева на месец, а за професионален войник се отделят около 1200 лева. 
Партия ГЕРБ няма да подкрепи предложението, заяви депутатът Валентин Радев
Такова беше времето, малко по-бурно, когато преминахме в професионална армия, направихме го по-бързо, но трябваше малко по-бавно, но вече сме го направили, нещата са улегнали, всички са професионални войници в българската армия. Сега трябва да помислим за професионалните им заплати. Не само парламентарната група на ГЕРБ, но и здравата логика не може да го подкрепи и ние включително, ако ми кажете откъде ще извадим пари или ако предложите да спрем някои от проектите и да дадем пари за наборна армия, е друг въпрос.
Депутатът от БСП и бивш военен министър Ангел Найденов също се обяви против предложението на ВМРО за 6-месечна наборна военна служба: 
Ясно е, че за шест месеца няма как да подготвите войник, и второ, за това време няма как да сглобите бойните подразделения. Зад това предложение по-скоро се крие опитът да се компенсира отсъствието на държавата в други области, да се покрие дефицит например от възпитание, образование, дисциплина, хигиенни навици, професия.

Армията е продукт на обществото, важно е дали обществото има нужда от наборна военна служба, този коментар направи в предаването "Нещо повече" Илия Налбантов от "Джордж Маршал Клуб" - България. Той определи предложението на патриотите като действие в областта на партийно-политическия национализъм, при това с ярко нарушен дискриминационен принцип между мъжете и жените.

При разчетите на издръжката на наборния войник има партийно-политическа манипулация, категоричен бе Налбантов, който сравни тази издръжка с издръжката на четиричленно семейство. 

Зад това предложение може би има икономически или геополитически замисъл, предположи Налбантов:

Ако подобно предложение бъде прието, милиардите, които са предвидени за превъоръжаване и модернизация да отидат за наборна армия. Т.е. няма да имаме високотехнологична армия.

Това са несъстоятелни предложения, които може би целят спиране на процеса на превъоръжаване.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна