Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на Шекспир – отново под звездите на Паталеница

Фрагмент от "Бурята", представена в Паталеница
Снимка: БГНЕС

Пазарджишкото село Паталеница се превръща в традиционна сцена за представяне на Шекспир. Тази година На 22 и 23 юли на открито ще се играе комедията "12-та нощ". Местните зрители ще могат да се насладят на спектакъла в изпълнение на професионални актьори от театрите в Русе, Ямбол, Сливен и Столичния куклен театър, както и на играта децата от селската Шекспирова школа "Петровден" в Паталеница. Работата с вокалната техника на актьорите е поверена на Стере Майер, която е част от екипа на режисьора Рекс Дойл, също участвал в пресъздаването на Шекспир в Паталеница.

Пред „Хоризонт“ Инна Церовска, създател на Шекспировата театрална школа в Паталеница сподели, че "12-та нощ" в Паталеница винаги е прекрасна, защото представленията се случват през нощта, под звездите на Паталеница и тази магия е наистина неповторимо преживяване. Запитана как е била подготвена постановката с едновременното участие и на деца, и на професионални актьори, Церовска подчерта, че за актьора възрастта няма значение:

Има значение отношението на режисьора към детето, то не е дете, когато стъпи на сцената. Преди години нашият Хамлет беше на 14 години. Така че тези деца, когато са в атмосфера на професионална работа, те не се различават на сцената по никакъв начин и тази "зараза", която ще потече от сцената към публиката, ще бъде едно цяло в днешният ден... Шекспир, обаче преживян чрез любовта през нашите сърца, на съвременните хора.

След всеки добре направен спектакъл зрителят си тръгва с нещо, което го е провокирало, направило го е по-влюбен в човека до себе си, направило го е по-щастлив, убедена е Инна Церовска:

Ако младите хора по някакъв начин чрез този гениален автор Шекспир могат сами себе си да провокират... Когато ние намерим онова, което ни харесва в самите нас, то тогава ще можем да "видим" другия човек. Шекспир до голяма степен помага на нас, хората да се обърнем към себе си, а когато човек познава себе си, той с удоволствие вижда добрините на човека срещу него.

За първи път тази година има организиран безплатен превоз от старата автогара в Пазарджик в 20 часа до село Паталеница. 

Представлението "12-та нощ" е с вход свободен и започва в 21 часа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна