Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиционният фолклор и уличното изкуство се срещнаха на Балканския фестивал на изкуствата

БНР Новини
Фотоколаж: Силвия Петрова

От 22 до 24 юли в Карнобат се състоя третото издание на Балканския фестивал на изкуствата, като чрез разнообразните събития се целеше различните поколения и изкуства да си подадат ръка. Участваха близо 30 фолклорни състава от България, Македоня, Сърбия и Албания и над 600 танцьори, певци и артисти от Балканите.

Снимка

На фестивала бяха представени местни летни гозби, приготвени пред погледите на публиката. Много внимание привлече кулинарното състезание „Големия черпак” за най-балкански таратор, ръководено от популярния готвач Ути Бъчваров. Пет отбора от Карнобат и съседни държави изненадаха публиката със своите оригинални рецепти за таратор.

За най-малките посетители на фестивала се проведоха часове по майстория и ателиета по жонглиране и театър. В градския парк бяха разположени работилници по грънчарство, плетива, плъстене на вълна и татуировки с къна.

Снимка

Карнобат посрещна брейк артисти от България и чужбина за станалите вече традиционни битки „Карнобатъл” 2016. Проведоха се и работилница и уроци за младите хора от града. Битките бяха организирани от брейк артистът Петър Костовски, който е и създател на платформа за старт и израстване в областта на брейк танците в България. Ето какви са неговите впечатления от фестивала:

Той допринася за по-интересния културен живот в града и е страхотно средище на хора, които поддържат традициите и традиционните форми на изкуства от балканските страни, въпреки че брейкът не е една от тях. Ние участваме във втория от трите дни на фестивала, като организираме „брейк битки” и привличаме хора от цялата страна, които да участват и да се забавляват. Също така и да споделят своите знания с останалите участници. Тази година имаше много повече енергия отколкото предходните две. Гости и жури на фестивала бяха опитни български танцьори, доказани пред света. Единият от тях беше единственият българин, който е участвал на световни финали от веригата Red Bull BC 1 в Бразилия – B-boy Slav. Другият мой колега, който има дълъг опит в Обединеното кралство – Juju Rock, също беше част от журито. Това са хора, които въпреки международните си изяви продължават да се представят на подобни събития с българското знаме и с надписа България, което е повод за гордост за нас. Това само по себе си привлече достатъчен брой участници от различни краища на България – Пазарджик, Видин, Благоевград. Публиката ни подкрепяше, радваше се на това, което вижда на сцената.

Снимка

След битките се състояха концертите, част от „Карнобат Рок”, където се срещнаха модерните течения в рока, представени от младата ямболска група Seconday и традиционният rock&roll в лицето на легендите от група „Монолит”.

Част от фестивалната програма през третия ден беше десетото издание на The Official Bulgarian Beatbox Battle, на което беше избран и новият бийтбокс шампион на България – KillaBee. Той взе първото място в състезанието и през 2014-а година в София и представи страната ни на световния конкурс през 2015-а в Берлин, Германия. Жури бяха световните бийтбокс звезди Скилър, Печенката и RedOne.

Филмовото изкуство също не беше оставено на заден план. Беше показан предпремиерно новият филм на режисьора Анри Кулев „Пук”, по Валери Петров. Участие взе и Пътуващото лятно кино на БНТ, като в рамките на инициативата бяха излъчени три нови български филма – „Бартер” на режисьора Атанас Киряков, „Урок” на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „С лице надолу”, с режисьор Камен Калев.

Снимките са предоставени от организаторите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени