Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как живеят българите в Израел?

Хайфа, Израел
Снимка: bg.wikipedia.org


Милиони са туристите от цял свят, които посещават България, но има една особено група сред тях. Те са пътешествениците с български корени и интересът към нашата страна е доста по-различен от тези, които търсят известните курорти, големите градове, казината и евтините покупки.

Виртуалните контакти в наши дни много често изместват реалните. Не е така обаче с фейсбук групата Шорашим булгарим (Български корени). Нейни членове са най-често хора, които са били бебета, когато са се изселили от България или второ и трето поколение на преселници, чиито родителите или баби и дядовци са живели в страната на розите. Част от тях са живяли в българската столица на Израел Яфо, други имат само по един родител или по една баба или дядо от България и са живели на места, където няма струпване на балкански преселници, но винаги подчертават, че са имено техни потомци.

На първите сбирки се запознават, вече не във виртуалния свят. В няколкото български ресторанта се правят вечеринки под съпровода на местни или дошли от България певци, похапват и национални български манджи. Още след първите звуци на музиката най-напред започват да танцуват тези, които са ходили по няколко пъти в България, а след това и другите се хващат на хоро. Един от друг учат стъпките, музиката, дори подвикванията.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Искра Декало.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени