Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Георги Марков: МОН няма пари за учените, но има пари за реклама

Георги Марков
Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов заяви, че не вижда нищо нередно в обявената от ведомството обществена поръчка за сувенири и рекламни материали и сувенири на стойност над 2 млн. лв. без ДДС:

Това е една процедура, която касае следващите четири календарни години. Аз лично не виждам нещо лошо да има рекламна дейност в сферата на средното образование. Колкото повече рекламираме нашето образование, толкова по-добре, дали с химикал, дали с шапка, дали с блузка, дали с книга, дали с тетрадка, толкова по-добре. Тъй като вие акцентирахте върху един предмет – запалки, погледнах колко са тези запалки – те са 150. Аз лично не искам да коментирам този предмет, защото той не е обект на образование. Рамково е самото споразумение, то може да бъде изпълнено, може и да не бъде изпълнено.

В поръчката са включени артикули като химикалки, тефтери, тениски, запалки, антистрес топки, джобни ножчета и други. 

Финансирането е за сметка на държавния бюджет и на европейските фондове, става ясно от заданието. Срокът на изпълнението на поръчката е четири години и надхвърля мандата на настоящото правителство.

В своя позиция пред "Хоризонт" историкът акад. Георги Марков заяви, че е гневен на МОН, защото от няколко месеца там не могат да намерят пари за абонамент за международна служба по електронни издания, която е много важна за дейността на учените:

И изведнъж се откриват 2 милиона лева за запалки, бейзболни шапки и прочие глупава реклама.

Според Марков МОН е откъснато от действителността и прави шоу:

Въпросът не е в рекламата. Въпросът е, че в училището има неграмотност, висшето образование се обезцени, науката – и тя. Има толкова недъзи, толкова безобразия и в науката, и в образованието, които трябва да се оправят и да се финансират, че се чудя какъв е този холивудски маниер на министерството. Явно е, че имат някакви излишни пари, които трябва да ги дадат на някого.

На образованието не му е нужна реклама, а тези пари да се дадат за развитие на самото образование, категоричен бе ученият. Той посочи още, че в навечерието на учебната година синдикатите бият тревога, че 1400 учители липсват, т.е. не само ученици отпадат от училище, но и учители.

Още по темата – в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна