Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затрива се паметта на Пловдив, пожарът не може да е случаен

| обновено на 21.08.16 в 12:11

Опустошена и гневна съм от продължаващото затриване на паметта на Пловдив, това каза в интервю да Радио Пловдив по повод пожара в тютюневия град Пенка Калинкова, журналист и автор на филма "Истории от Тютюневия град".

Дълго време се питам защо допуснахме да се случи всичко това. Пловдив не успя да опази своето наследство, дарението от Кудоглу.

Добре е г-н Гия, който е собственик на два от изгорелите складове, да даде отговори на въпросите. Не вярвам, че складовете са се запалили от самосебеси, предният ден валя. Преди ден бях в Тютюневия град с екип на Дойче Веле, който правят голям материал за целия комплекс. И не вярвам, че пожарът там е случаен и е плод на инцидент, категорична беше Калинкова.

Това е една голяма черна дупка в паметта на Пловдив. Уж всички много разбираме и се грижим за културното наследство на града, а то какво се случи. Това са сгради изоставени от години, имаме обица на ухото от опита да бъде разрушен и премахнат склада на "Одрин" 8, затова защо няма охрана по тези места. Трябваше да има охрана,  споделена между собствениците на складовете и общината.

Тази тютюнева индустрия загива, а вече си отива и спомена за нея, отиват си сградите, строени преди век от млади български архитекти. Те са са едни от най-красивите сгради в Пловдив, сгради които не на характерни за промишлената архитектура.

Ужасна е и съдбата на наследството на благодетеля и голям дарител на Пловдив Кудоглу. Всичките му дарения са пропилени, разрушени и унищожени. Т.е. ние пропиляваме част от собственото си миналото, коментира Пенка Калинкова..

Тютюневият град влезе в подготовката на Пловдив ЕСК 2019 и ето какво се случва, проектът се разпада пред очите ни без да се е случил, изрази огорчението си Пенка Калинкова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна