Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властта може да опази паметниците на културата, но трябва да я е грижа

Обвинението на клошар за палежа на тютюневите складове в Пловдив беше очаквано, въпреки че разследването продължава и аз не мога да коментирам конкретните факти. Проблемът е, че трябва да се проучи кой стои зад пожара на складовете и с каква цел е извършено опожаряването, защото става дума за престъпление от много голям мащаб, това коментира в интервю за Радио Пловдив лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Българското правораздаване рядко търси и никога не стига до поръчителя на дадено престъпление. Това е корупцията, едрият бизнес и олигарсите са трайно недосегаеми и недостижими за българското правораздаване. То отдавна не ги вижда.

Когато правосъдната система отчита голям брой присъди, но те са за дребните престъпници - това е корупция. Едрите и крупните престъпници винаги остават недосегаеми.  Именно това е корупция на високо ниво в съдебната власт, заяви Радан Кънев.

Той беше категоричен, че не приема тезата, че Община Пловдив няма никакви средства, за да поддържа своите паметници на културата. Напротив такива средства за общините има – примери има и в София за частни сгради, които са паметници на културата и са в прекрасно състояние. Просто властта трябва наистина да я е грижа, а не да се прави на разсеяна. Властта винаги има ресурс, когато я е грижа.

Радан Кънев подчерта, че пловдивчани имат особената чувствителност към историята и наследството на своя град и се надява, че няма да спрат да търсят истината и да изискват от властта да си свърши работата. В Пловдив има висока нетърпимост към безхаберието и безстопанствеността на местната власт, която не може да продължава с това поведение.

Кънев добави, че не приема и твърдението, че няма законодателство, което да потърси и намери отговорните за унищожаването на културните паметници и по-важното да задължи властта да опази и съхрани тези паметници в най-добър вид.

Лидерът на ДСБ коментира и политически теми, свързани с предстоящите избори за президент, номинацията на Румен Радев за държавен глава от БСП, определянето на кандидата за вота от РБ и взаимоотношенията на реформаторите с ГЕРБ. 

Цялото интервю с Радан Кънев може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна