Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариус Донкин: Най-важно е да се промени атмосферата в Народния театър

Снимка: old.nationaltheatre.bg

Новият директор на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин, който встъпи в длъжност в началото на септември обяви, че основната му задача е да балансира състава на театъра, който според него преди 7-8 години е функционирал прекрасно с 50 актьори, а целият състав е бил 230 души. В момента в театъра работят 285 души - с 55 актьори на щат и около 100 на хонорар:

Да се направи ревизия на качеството на хората, които гостуват в този театър. Изключително нещо, което, малко съм максималист в това отношение, ще касае дисциплината на всички, без значение дали това са актьори, или са от обслужващия персонал, или са от администрацията. И разбира се, трябва да се създаде една ситуация, в която и администрацията трябва да получи по-голяма компактност. Всичкото това, без да наруши ритъма на работа, обема и качеството. Когато едни хора тръгват на един път, съвсем нормално е в този път по различни причини някой да отпадне или някой да влезе.

Донкин е убеден, че човекът, който ръководи Народния театър, трябва да е от този театър, защото той е с особена специфика и обем.

Най-важно за мен е да се промени атмосферата в театъра, вътрешната комуникация, идентификацията, декларира още Мариус Донкин в интервю за "Хоризонт":

Искам всеки един да се чувства част от  неговата кауза, да работим заедно за нея. Всеки един е важен - от актьорите до персонала.

Новият директор не планира драстични и категорични по думите му промени.

Най-голям зрителски интерес през годините са предизвиквали постановките по класически текстове, обясни още Мариус Донкин, запитан на какъв репертоар ще заложи. Акцент ще бъде поставен и върху българската драматургия. Донкин води разговори с няколко режисьори, които по думите му имат много интересни проекти. 


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна