Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечер на свидетелства за Радой Ралин в Литературния музей в София

Нецензурираният текст на стихотворението "Веселина" на Радой Ралин
Снимка: Архив

Вечер, посветена на Радой Ралин, ще се проведе в Литературния музей в София  в рамките на Европейските дни на наследството.

За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" синът му Кин Стоянов определи събитието като "вечер на свидетелства", тъй като много хора, които са познавали Ралин, ще разкажат интересни неща за живота и творчеството му – как инициираните от него Стършелови театрални спектакли са били основа за създаването на Сатиричния театър или как се е стигнало до идеята "Мила родино" да бъде избрана за химн на България…

Има какво да се научи. Има с какво тази вечер да изненада дори и добрите познавачи на Радой Ралин.

Очаквам да дойдат и "Стършелите", които преди 2-3 години издадоха един сборник със спомени за Радой Ралин. Очаквам да дойде и историкът Наталия Христова, която направи една книга: "Специфика на българското дисидентство" – може би един от най-добрите прочити за позицията на Радой Ралин и като писател, и изобщо в българското общество през онези години.

На вечерта ще звучат и архивни записи на Ралин. Сред тях и паметното му слово за 100-годишнината от рождението на Райко Алексиев.

Интервюто на Таня Величкова с Кин Стоянов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна