Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгомир Стойнев: Няма стратегическо мислене за голям енергиен проект

Драгомир Стойнев
Снимка: БГНЕС

Големият въпрос е България иска ли да развива ядрена енергетика или не. БСП е готова да седне на масата дза преговаря за всеки един стратегически важен проект, който ще донесе сигурност на страната. Тази позиция изрази в предаването "Неделя 150" Драгомир Стойнев, депутат от БСП и бивш министър на енергетиката в кабинета на Пламен Орешарски. Той отхвърли упреците на Делян Добрев от ГЕРБ, че левицата не е предприела никакви действия за строежа на АЕЦ "Белене" по време на управленския си мандат.

Драгомир Стойнев обвини ГЕРБ в липсата на стратегическо мислене и заяви необходимостта от инвестицията в голям енергиен проект:

Ние в момента не правим никаква инвестиция, абсолютно никаква стратегическа важна. АЕЦ "Козлодуй" след 15 години започваме да го режем за скрап. След 30 години близо 3 хиляди мегавата мощности трябва да бъдат затворени. Находищата от въглища не са неизчерпаеми. Какво остава за следващото поколение? Вятър, слънце и внос на електроенергия. И тук трябва да имаме този консесус, за който ние апелираме.

Казват: "Нямаме пари". Именно чрез вземане на заем, който се изплаща 20-25 години, се изгражда една централа, след което тя 60 години работи на печалба. ГЕРБ се опитват да представят на хората, че трябва да имаш една торба с пари, пълна, да извадиш и да кажеш: "Ето, на! Има, намерих ги тези 6 милиарда и 300", защото толкова струва проекта "Белене" и вече могат да строят. Въпросът е да се вземе решение и да имаме куража да го направим.

Запитан защо БСП не участва в гласуването на заема за НЕК, с който България да се разплати за оборудването за АЕЦ "Белене", Стойнев подчерта:

Един заем няма как да бъде гласуван, без да се знае дали ще се строи или няма да се строи. Няма как да търсите инвеститор, когато има забрана за изграждането на ядрена мощност. 

От 2008 до 2001 всички политически сили са работили по проекта "Белене", включително ГЕРБ, заяви още Стойнев.

Относно предстоящите президентски избори той посочи, че БСП иска да се облегне на гражданската енергия, не толкова на коалиционните формати. Фактът, че ако бяха горди с постигнатото от Плевнелиев от ГЕРБ са щели да го номинират за втори мандат:

ГЕРБ слагат марионетки в президентството. Считат, че могат да имат служебна победа и мнението на българския народ не ги интересува. Това е една машина, която мачка избирателите и налага силово конкретна кандидатура.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна