Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комунистическите закони на практика бранят случая "Белене"

Прокуратура повдигна обвивения на бившите изпълнителни директори на "Националната електрическа компания" Любомир Велков и Мардик Папазян за сключване на неизгодна сделка с руското дружество "Атомстройекспорт"  за купуване на стария реактор от АЕЦ "Белене".

Така двамата са ощетили държавната компания с над 77 млн. евро.

Скептичен за изхода на разследването е енергийният експерт и анализатор Стефан Гамизов. Основанията му са, че законодателството в енергетиката е от 60-те години и по него не могат да се постигнат адекватни разследвания. Самите замесени в него са обяснявали нагло, според експерта, че проектът е толкова голям, че не може да се побере в българското законодателство.

Гамизов подчерта, че случаят "Белене" е уникален в световен мащаб, той е политически и показва как една държава е победена от група хора, самозабравили се в идеята си да спечелят едни пари.

Прокуратурата няма инструмент да преследва подобни престъпления. Друг е въпросът, че мозъкът на цялата операция е много над обвиняемите, те са командвани от други и трябва да се стигне до тях, за да са проследи как е сривана и подчинявана държавността.

Още от аргументите на Ст. Гамизов - в прикачения звуков файл на интервюто.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна