Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индира Ганди се усмихва на убийците си

Снимка: bg.wikipedia.org

За утрото на 31 октомври 1984 година Индира Ганди има уговорено телевизионно интервю с Питър Устинов. Решава да свали бронираната жилетка, което по-късно се оказва фатално. Постовете, разположени на пътя, водещ от резиденцията й към личния кабинет, са бъдещите убийци. Разминавайки се с тях, Индира Ганди им се усмихва. Прозвучават три изстрела и след пауза са последвани от още. Индира Ганди е убита, последвана от убийците си, застреляни от охраната.
Гневът на Индия изригва срещу сикхите, но и до днес възложителят на убийството не е разкрит. В историята Индира Ганди остава не само като първата жена, заемала премиерския пост в Индия, но като умен и енергичен политик с принос за укрепването на Индия и международния ѝ авторитет.
В звуковия файл ще чуете гласа на Индира Ганди в запис от април 1981 г., когато става Доктор хонорис кауза на Софийския университет. В националния ви университет имам удоволствието да изразя огромното си уважение към приноса на нацията ви към световното човешко наследство, казва в речта си Индира Ганди.
Броени седмици след това от този свят си отива Людмила Живкова, която се счита и за духовната връзка на Индира Ганди в България, както и за вдъхновител на множество инициативи и проекти, почиващи и на езотерична почва, което определено дразни част от управленските кръгове в периода.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна