Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Милкова: Трудно е да се каже от какво най-много е застрашено Черно море

Черно море
Снимка: БГНЕС
Трудно е да се каже от какво най-много е застрашено Черно море, защото то е обект на всестранно ползване както за транспорт, така и за почивка. Това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" Таня Милкова, началник отдел "Опазване на морските води и мониторинг" в Министерството на околната среда и водите:

Черно море е младо море, защото, погледнато от геологическа гледна тока, спрямо възрастта на Земята то е едно новообразувано море, суша, която преди няколко милиона години, е била залята и се е образувало едно вътрешно и много специфично, особено и много красиво море. Мисля, че можем да се поздравим с малко по-добро ниво на крайбрежните морски води особено през последните години, след изграждането на няколко ключови пречиствателни станции, реконструкция на няколко пречиствателни станции по крайбрежието. Надявам се, че усилията на всички ще допринесат за по-доброто ниво на крайбрежните морски води.

Милкова поясни къде са най-чистите води по нашето Черноморие:

Най-чистите води по нашето Черноморие са срещу вливането на река Велека, река Резовска, в южната част на нашето крайбрежие. Има и други чисти места. Това са районите срещу курортен комплекс "Албена" и някои други локални места.

Цялото интервю с Таня Милкова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна