Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

162 филма показва младото кино на фестивала „Ранно пиле 2016“

БНР Новини

Ана-Мария КоманескуНа първи ноември в София се откри 12-ото издание на международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. Той ще продължи до 6-и ноември, когато ще бъдат връчени наградите на филмите-финалисти. „Ранно пиле“ или по-известен по света като Early Bird е най-големият български форум за иновативни студентски късометражни филми, който дванадесет години помага на млади филмови творци от български и световни университети да достигнат до широката публика. Авторитетно международно жури разпределя награди в 10 категории. По традиция председател на журито е студентът, спечелил Голямата награда „Ранно пиле“ от предходното издание на конкурса. Тази година това е Ана-Мария Команеску от Румъния (на снимката).

От хиляди предложения за участие понастоящем селекцията на „Ранно пиле“ включва 162 игрални, документални, експериментални и анимационни филма на студенти от 42 страни. Извън традиционно силното присъствие на университети от Европа, картата на фестивала вече обхваща и страни като Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, Бразилия, Бангладеш, Пакистан, Индонезия, Зимбабве.

Фестивалът бе открит в аулата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ с изложбата Celebrity Report на живеещия в Лондон фотограф Цветан Лиловски - един мъж с бляскавото хоби да отразява всяка световна кино премиера в британската столица.

Снимка

В рамките на шестте фестивални дни са включени специални прожекции на младо българско кино „Ранно пиле в полет“. Селекцията ще представи дипломния филм и режисьорския дебют на български режисьори, чийто път към престижните награди от български и международни форуми започва с „Ранно пиле“.

За поредния студентски и новаторски филмов маратон разказва идейният креатор на събитието Алексей Христов, програмен директор на фестивала:




Алексей ХристовВ шест дни, цялата българска публика ще има възможността да гледа студентския фестивал „Ранно пиле“ в неговото дванадесето издание, който е изключително богат на студентски филми от пет континента. Тази година успяхме от 1300 филма да селектираме за състезателната програма на фестивала над 140 филма. Работата на журито няма да е никак лека. На шести вечерта ще връчим десетте награди. Голямата награда, наградата за най- добър чуждестранен филм, за най- добър български филм, за режисура, сценарий, монтаж и наградата на председателя на журито.


И още за българското участие на фестивала:

Има достатъчно български филми, предимно от студентите в НАТФИЗ и НБУ. Нашият член на журито – Христо Симеонов, който спечели миналата година наградата за най-добър български филм с творбата си „Врагове“, е от Югозападния университет. Бихме могли да кажем, че представяме всички висши училища в страната ни, където се изучава кино. Българското участие е много добро и се надявам да е на световното ниво, на което са и останалите студентски филми.“

Режисьорът Димитър Сарджев освен лауреат на предишни издания на фестивала е и член на журито тази година. Ето какво споделя той за младите кинодейци и техните стремежи за място в културния живот, темите, които ги вълнуват и защо трябва да бъдат окуражавани:



Димитър СарджевТози фестивал за късометражно кино е един от най-стойностните в България. Аз самият съм участвал многократно в него като студент, когато той прохождаше. Сега се е разраснал и печели много приятели и влияние. Един такъв фестивал дава възможност на хората, които работят и правят късометражно кино, да бъдат поощрени. Това е важно за един млад човек. Да придобие усещане, че това, с което се занимава, има някакъв смисъл. Да бъдат окуражен и насърчени опитът на младите режисьори и техните първи крачки.

Снимки: архив на фестивала

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна