Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Трансформации - Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод" вече е на книжния пазар

Зорница Кръчмарова: Опитах се да направя дълъг репортаж за света на Кристо и Жан-Клод

Фрагмент от корицата на изданието
Снимка: http://www.colibri.bg/

Българското издание на книгата „Трансформации – Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод“ на Зорница Кръчмарова вече е в книжарниците. Авторката е журналист и живее от години в Италия. Италианското издание се появи по време на проекта „Плаващите кейове“.

Книгата събира десет истории на хора, работили по различни проекти с Кристо и Жан-Клод. Сред тях са личности, които се познават с артистичната двойка още от 60-те години и времето на първите им проекти като „Опакованият бряг“ в Австралия.

Разказалите своите истории и споделили своя поглед към творчеството на Кристо и Жан-Клод са хора от различни географски точки, с различна религия, но те имат нещо общо - след срещата им с Кристо и Жан-Клод техният живот се променя към по-добро, променя се тотално, разказа Зорница Кръчмарова:

БГНЕС

Те споделят свои лични впечатления. Благодарение на Кристо и Жан-Клод има такъв, който е спрял да пуши, друг, който се е научил да се гмурка, трети, който решава да се ожени и го прави за 24 часа.

Смятам го за дълъг репортаж. Всичко е написано от първо лице единствено число. Има елементи, които правят разказа по-близък до всички нас.

Сред важните за Кристо и Жан-Клод фигури, включени в "Трансформации" е и Волфганг Волц, който става официален фотограф на тандема.

Зорница Кръчмарова се запознава с Кристо в студиото му в Ню Йорк през 2012 година. Тогава той одобрява проекта ѝ и обещава да ѝ даде списък с важни за него хора, споделили творческия му път. Книгата е написана за около половин година.

Още за книгата, разкриваща интересни фрагменти от дейността на Кристо и Жан-Клод чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна