Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ицко Финци и Лиза Боева - посветени на Шекспир

Ицко Финци
Снимка: БГНЕС
Тази вечер Ицко Финци и кинорежисьорът Лиза Боева канят изкушените от Шекспир на мултимедиен прочит. В кино "Одеон" зрителите ще могат да видят филма "Откъси от пиеси на Шекспир" и моноспектакъла "Шекспир".

В интервю за "Хоризонт" Ицко Финци разказа:

Това, което ме радва е, че участвам в кино. Това, което прави Лиза. Кино, което никога не престава да бъде игра, както всяко изкуство. Но много малко са филмите, които се издигат до нивото да бъдат хем сюжет, хем разказ, хем интригуващо, хем с идея и поучително. И в края на краищата да не крият, че са игра на ума, на душата.

Харесваме филмите на Уди Алън, защото той превръща киното в игра. Цялата работа е, че при него хуморът е малко в повече, абсурдът е по-натъртен. Във всяко едно произведение на изкуството има елемент на абсурд. И Лиза, по някакъв свой начин, докарва този абсурд пред очите ти, на екрана. На това ме е учил и Еди Захариев, виждал съм го и във филм на Иван Павлов. Аз съм изненадан и се поучавам от продукта.

Харесва ми, че с Лиза развенчаваме митове, като в "Лятото на Мона Лиза", сподели още актьорът-музикант. Лиза Боева допълни:

Това просто така се случи. Вече в два филма развенчаваме митове. Трябва да работим с факти, с документи, за да не се превръщаме в Даун Браун, нещо пошло.

За Лиза Боева това, което ще се случи тази вечер, не е да се даде отговор на въпроса кой е Шекспир, а как трябва да се чете, да се гледа тази литература, този театър.

Още по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени