Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дахер Дахер: Идеологията и на ИДИЛ, и на "Ан Нусра" е еднаква - същата като на Саудитска Арабия

Анализаторът смята, че Тръмп ще насочи усилията на САЩ за разбиване на ислямистките групи, а не срещу Асад

Снимка: БТА


В отговор въпрос на "Хоризонт" дали след встъпването си в длъжност новоизбраният американски президент ще направи промяна в стратегията на САЩ  за Сирия, Дахер Дахер каза, че всички силно се надяват на това, защото първите сигнали, които излъчва Доналд Тръмп са анти Катар и анти Саудитска Арабия. 

Дахер, който е сириец и създател на сайта "Истината за Сирия" добави:

Дори на първият въпрос, който е бил зададен от "Ал Джазира" към него (Тръмп)  той е отвърнал - "Вие момчета сте свършени",. т. е. той е прекалено негативно настроен към тези държави....Всички знаем, че те финансират всички ислямистки групи....То е абсолютно очевадно, беше категоричен Дахер, като поясни: 

Идеологията и на ИДИЛ и на "Ан Нусра"  е една и съща -  тя е същата като на Саудитска Арабия - салафизъм, уахабизъм...

Абсолютно същите методи на наказания и т.н., абсолютно едно към едно.

За позицията на Доналд Тръмп по отношение на бъдещето на Башар Асад Дахер коментира: 

Предполагам, че той (Доналд Тръмп ) е много наясно, че зад него (Башар Асад) в момента са застанали всички светски структури, както и всички християни в Сирия....И той е много наясно, че 65-70 процента от хората в Сирия подкрепят Асад. 

И той много добре знае, че големият проблем няма да бъде Асад, а тези ислямистки групи, които се създадоха и в Ирак, и в Сирия, и в Либия, а сега в момента и в Йемен.......така че той е много наясно откъде идва заплахата - както за Европа, така и за САЩ. 

Според анализатора изборът на Тръмп е по-добрият вариант, за да се върви  към разрешаването на конфликта в Сирия, тъй като Хилари Клинтън е била близка до Саудитската монархия и Катар. Във връзка с това Дахер припомни последните разкрития на "Уикилийкс". Той коментира още:

Трябва да спре този наплив на джихадисти от всички страни към Сирия... Ако се спрат потоците на тези джихадисти, които всъщност гонят и хората оттам, това би разрешило много проблеми в Близкия Изток. Цялата картина би се променила.

Целия анализ на Дахер Дахер може да чуете в звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна