Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за Кипърския въпрос ще продължат на 20-и ноември

Никос Анастасиадис, Бан Ки-мун, Мустафа Акънджъ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Интензивните преговори за решаване на Кипърския въпрос продължават след седмица прекъсване на 20-и ноември в Женева. Това стана ясно след завършилото късно тази нощ последно заседание от седмицата на маратонски и драматични преговори между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ в Швейцария.

В продължилия пет дни, от 7-и до 11-и ноември, интензивен кръг преговори в швейцарския курорт Мон Пелерин бе направен пробив, който обаче не бе достатъчен, за да се стигне до споразумение по териториалните аспекти на обединението на Кипър. Лидерите на двете кипърски общности се концентрираха върху ключови и изключително чувствителни проблеми – за територията и териториалните граници на бъдещите две съставни държави в бъдещия федерален Кипър. Тази преговорна глава и всички други въпроси бяха обсъдени взаимнозависимо, постигнат е значителен напредък, се посочва в краткото изявление, обявено от ООН късно тази нощ.

В петък, най-критичния ден от преговорите, двамата лидери се споразумяха да обсъдят три от дългия списък от около 20 критерия за бъдещите териториални корекции. Съобщава се за постигнат напредък по тях след петчасовото заседание, последвано от обявяването на новата среща в Женева. Става въпрос за броя на кипърските гръцки бежанци, които ще могат да се завърнат по родните си места, намиращи се сега в зоната на кипърските турци, за процента от окупираните територии, който ще бъде върнат под кипърска гръцка администрация, както и увеличаване на бреговата линия, достъп до която ще имат кипърските гърци.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис настоява за постигане на споразумение за територията и териториалните корекции, както и на конкретните карти като необходимо условие за следващата и последна фаза в преговорната процедура. Това ще бъде петстранна конференция за обсъждане на главата за сигурността и гаранциите за бъдещия Кипър, на която особено настоява лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

По време на обявеното едноседмично прекъсване на преговорите двете страни ще направят допълнителни консултации. Очаква се предстоящата среща в Женева да има решаващо значение за хода на мирния процес и уреждането на Кипърския въпрос през 2016 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна