Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Процесът на миграция е започнал още от палеолита

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 17-и до 19-и ноември ще се състои Пета национална среща по балканистика. Темата е "Миграциите и Балканите от древността до наши дни". Homo migrans съществува толкова дълго, колкото и Homo sapien, казва проф. Ваня Лозанова от Института за балканистика с център по тракология:

Идеята е да бъдат разгледани миграциите като социален процес, който е своеобразна рефлексия на определени икономически, екологически, културни и всякакви други процеси, включително и насилственото мигриране, което ни сблъсква днес с една огромна вълна от бежанци. Ние не забелязваме, че сме част от един процес, който е започнал от епохата на палеолита. И този процес не бива да ни изненадва, напротив – ние трябва да очакваме, че той ще става все по-интензивен и по-сложен. Бежанският проблем е само част от общото цяло.

В интервю за "Хоризонт до обед" проф. Лозанова съобщи още, че е излязъл от печат новият пети брой на "Балкани", периодичното научно издание, в което може да се открие отговорът за неформалната дипломация. Тя поясни:

Това е една много предизвикателна тема, защото не е много изследвана. Онова, което се случва в неформален ход, когато са много важни личностните връзки и взаимоотношения, ето това е нашето усилие да представим пред една много широка аудитория. Ние сме се опитали да проследим с някои акценти във времето този процес. На първо място – Античността и Средновековието, където генерират първите наченки на тези неформални контакти.

Подробности по темите можете да чуете от цялото интервю в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени