Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сайтът "Въпреки.сом" организира дискусия "Скулптурата и градът"

Снимка: БГНЕС

Кой трябва да спре кича? Сайтът "Въпреки.сом" организира дискусията "Скулптурата и градът". В интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Зелма Алмалех, организатор, поясни каква е целта на дискусията:

В нашата дейност влиза и организирането на дебати по възлови въпроси, свързани с културата и това е третият, който ние организираме. Предишните бяха свързани с "Квадрат 500“ и с образованието по изобразително изкуство в средното училище. Организираме го, защото това е тема, която много ни вълнува. Свидетели сме на това какво се случва в нашите градове. Въпросът е не само дискусионен, но и въпрос на културни политики.

В дискусията ще участват и художници, и общественици, като за нас е много важно, за да се види и разбере какви са правилата, има ли ги тези правила, всеки град ли ги има, добави още Алмалех:

Европейският опит показва, че просто не може ей така да се дадат едни пари на някого и да се появи един паметник, дори той да е на уважавана личност. Има един момент, че тези бюстове, този тип паметници са от едно много остаряло време. Те пак могат да бъдат посветени на някакви събития, но има и друг проблем. Обстановката в парк "Заимов“ например е прекрасна, но там няма името на нито един от авторите, което не е редно.

Цялото интервю със Зелма Алмалех можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна