Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Каравасилев за звездите, олимпиадите и пътешествията

БНР Новини
Никола Каравасилев
Снимка: личен архив
Може да го срещнете в Музейко, където е един от увлекателните гидове сред Вълшебните съзвездия. За учениците, влюбени в астрономията и физиката, Никола е пример за всеотдаен преподавател, нищо че самият той все още продължава да изкачва степените на академичното си образование. Завършва магистратура по Астрофизика в СУ „Св. Климент Охридски”, а сега подготвя докторантура.
Работил е в обсерваторията на Рожен. През 2009 година, още като студент, е поканен да ръководи българския отбор, който представя страната ни в Международната олимпиада по астрономия. През 2011 година по негова инициатива България се включва в друга престижна проява - Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. Забелязвате ли разликата? Подсказва я не само добавената дума „астрофизика”. Участници са по-големите ученици, които на практика трябва да покажат подготовка на университетско равнище.
За успехите е по-добре да ни разкаже самият той. Онова, което обикновено спестява при публични изяви, е спечелената от него стипендия Karoll за 2016-та година. „Чудесно!” – биха възкликнали мнозина. Той предоставя парите за оборудването на модерна лаборатория по физика за ученици, във Физическия факултет. Да избереш България, за да правиш наука. В очите на мнозина си е истинска проява на Дон Кихот. Да се бориш младите последователи на науката да остават у нас е въпрос на силен дух, ярка личност и на позабравената дума морал. Не са високопарни понятия, зад тях стоят много спечелени отличия и... спечелени последователи.
Млад учен? Астроном? Астрофизик? Изключете стандартните представи. Той притежава и чувство за хумор, усет за среща с непознати хора и градове, и много мечти. Какво разказа за тях Никола Каравасилев в предаването „А сега накъде?” можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени