Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мост към Кристо" – личен поглед към "Плаващите кейове"

Тази вечер е откриването на фотоизложбата "Мост към Кристо". Тя представлява селекция от любителски кадри на българи, посетили "Плаващите кейове" през лятото и запечатали своите преживявания от срещата с един от най-вълнуващите проекти на Кристо – трикилометровите кейове над водите на езерото Изео в Италия, покрити с оранжев плат.

Над 600 души са изпратили свои фотографии за участие в изложбата. Петчленно жури е отсяло най-впечатляващите от тях. Визуалното оформление на спомените в оранжево е дело на куратора на изложбата Мария Василева. На откриването ще бъде показан филмът на Евгения Атанасова "Мостът към Кристо".

За предаването "Преди всички" Евгения Атанасова, която е и член на журито, разказа:

Трябва да посетим тази изложба, за да можем да извървим своя "Мост към Кристо", а пък и да се види как хората са почувствали едно събитие, което  "Ню Йорк таймс" нареди сред трите най-големи артсъбития през тази година. Те нямат сантименти, че той е българин и на тяхната обективност може да се разчита.

Ние понякога може да сме дълбоко комплексирани, но аз не обърнах внимание на тези крясъци, защото те бяха заглушени от хубавото отношение на хората, които видях, когато бях на кейовете.

Снимка: БНТПолучи се много хубава енергия, приятно отношение. Беше любопитно да се види как хората подхождат към непознатите неща и каква емоция изразяват, отбеляза още Евгения Атанасова:

Имаше места, имаше аспекти, имаше неочаквани гледни точки.

Студенти от Националната художествената академия ще представят тематична авторска инсталация "Мостът към Кристо", която Атанасова обрисува така:

Това е нещо като почит към Кристо. Да проведат един въображаем, непроведен разговор с него. Кристо винаги се е интересувал от мнението на младите хора, отговаря на техните въпроси и на него особено ще му допадне, че млади художници са се вдъхновили от неговата творба.

Документалният филм за Кристо – това е моето преживяване на кейовете, допълни журналистът.

Изложбата ще пътува първо до Варна. Има заявен интерес и от Разград. В София фотосите ще останат до 14-и януари.

Още за събитието и неговата подготовка чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна