Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антарктида – земя на хармония между науката и изкуството

БНР Новини
Снимка: bai-bg.weebly.com

Първата художествена галерия на Ледения континент е с български адрес. С българско участие е и първият паметник, който ще бъде поставен там. Той е резултат на българо-монголското сътрудничество и е посветен на кирилицата и на нейния принос в световната култура. Монументът наистина ще е внушителен: висок два метра и тежащ 100 кг. Автор е Младен Станев, председател на българо-монголското дружество. Изработката е съобразена с тежките климатични условия на Южната ледена земя. Материалът е хром-никел и месинг. Паметникът ще бъде поставен близо до българската база на остров Ливингстън. Монголия е страна, чиито език не е славянски, но използва кирилица. СнимкаИнтересни елементи в замисъла са гравираните три икони – на Кирил, на Методий и на Климент Охридски, както и капсули с пръст, пренесена от България. Очаква се монтажът на паметника да стане през февруари. Преди това монументът трябва да пропътува повече от 13 000 километра, което е сериозно транспортно предизвикателство.
В петък, на 6 януари от летище София заминава поредната група от 10 учени, които ще се присъединят към работата на юбилейната 25-а експедиция. В групата са включени двама учени от Монголия и един от Турция. Маршрутът, който изминат полярниците, е София – Рим – Буенос Айрес – Ушуайя – остров Ливингстън.
Още по време на пътуването, на 9 януари, ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев, ще има интересна творческа задача, заедно с Фернанда Миликай, директор на Аржентинската антарктическа програма: да открият Авторската изложба на Българския антарктически институт Terra Ustralis Ncognita, (Непозатата южна земя). Изложбата е по проект на Гергана Лаптева, която е успяла да подбере удивителни тематични карти от историята на антарктическото картографиране: от XV век до наши дни. Проявата е посветена на 25-ата годишнина от подписването на Мадридския протокол за опазването на околната среда в Антарктика.
От най-южния град на планетата, Ушуайя, групата ще продължи до остров Ливингстън с испанския изследователски кораб Есперидес.
Изпращаме поредната група български полярници с пожелание за успешна работа. И с един незадаван досега въпрос на проф. Пмпирев: Кои са неговите любими места в България, които сънува на Ледения континент и мечтае, когато се върне у нас, отново да ги посети? Може би това е най-хубавата почивка за полярник-пътешественик, посветил толкова години в изследване на Южната земя.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна