Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Божанов - творчески раздвоен между графиката и шаржа

Снимка: Здравка Маслянкова
Във всеки човек има искрица позитивизъм и тя може и трябва да бъде показана. Това се опитва да прави с шаржовете си млад художник от Велико Търново. Петко Божанов споделя, че усмихнатите хора се рисуват по-лесно от тези с чапат характер. За последните две години изпод ръцете на твореца са излезли повече от 180 шаржа. Един от тях е притежание на световната оперна прима Райна Кабаиванска.

Първият досег на Петко Божанов с шаржа се случил в последния гимназиален клас на училище „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица, когато на парче кадастрон по детски решава да направи карикатури.

Увлечението на Петко Божанов към рисуването е от детските му години, а вдъхновение му дават любимите комикси от „Дъга” и „Пиф”, както и анимацията „Костенурките нинджа”. Вдъхновява се и от писателя хуморист Чудомир, който се е изявявал и като художник и карикатурист.

Може би съм обръщал повече внимание не толкова на историята, колкото на самия рисунък. Той ме е впечатлявал като техника и майсторство, спомня си Петко:

Всеки един от шаржовете си е доста изстрадан. Хората, които рисувам, не ги познавам. Виждам само няколко снимки. Това е най-трудното - да охарактеризираш човек.

Като рисунка шаржът е по-портретно насочен, докато карикатурата цели да извади човек от равновесие, а шаржът се прави за забавление, обяснява младият график.

Рисува на всякакви теми. На голям интерес се радват шаржовете на хора, облечени в народни носии. 

Като всички творци, и той не обича да си прави планове, но със сигурност е решил да "кривне" от шаржа и да се върне към любимата графика, въпреки че прави опити да залитне и към карикатурата, но не политическата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна