Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакваме Китайската година на Петела

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 28 януари ще настъпи Китайската година на Петела. Според китайския хороскоп 2017 година ще премине под знака на огнения петел – символ на новото начало, справедливостта и смелостта. Тази година предвещава успехи за тези, които проявят търпение, усърдие и целеустременост в начинанията си. По принцип родените под съответния знак нямат особен късмет, но биха могли да променят това, ако се постараят да приложат добри практики.
Китайската нова година вече се отбелязва не само в Китай, но и в целия свят с пищни тържества, впечатляваща украса и много забавления. Китайските градове месеци наред се подготвят за дългоочаквания празник. В Хонконг ще се състои нощен парад с различни развлекателни изпълнения, ще има също новогодишен базар, и традиционната 30-минутна заря над града и светлинно шоу. 

Снимка: ЕПА/БГНЕСПаркът „Дисниленд“ в Шанхай също ще зарадва посетителите за първия си Пролетен празник с изумителни шоупрограми. В чест на Годината на Петела, той ще представи серия от развлекателни тематични програми, празнична храна и напитки, подаръци и други.
И тази година се наблюдава феноменът „голямото пролетно преселение“, който продължава да регистрира рекорди в пътуванията на китайците по време на празника. През 2017 година се очаква 414 милиона китайци да пътуват със самолетен или железопътен транспорт и да бъдат направени близо 3 милиарда пътувания в страната и в чужбина в периода между 13 януари и 21 февруари.
Диана Иванова от Българската редакция на Радио Китай за чужбина разказа в „Артефир“ за новите тенденции в отбелязването на Китайската нова година, отражение на променящия се облик на Китай.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна