Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сляпата Вайша" е възхитителен, световен филм

Силно се надявам, филмът на Теодор Ушев "Сляпата Вайша" да спечели "Оскар" за късометражна анимация, защото това е възхитителен  филм! Възхитителен не само със сюжет, но и с художествена форма, усеща се ароматът на изображението, каза за Радио Пловдив кинокритикът проф. Александър Грозев.

Теодор Ушев успя да интегрира традицията на българската графика, някои нейни елементи, които са новост в световната съвременна анимация, която върви в друга насока, каза още проф. Грозев, като припомни, че в конкуренцията са филмите на Холивуд на "Дисни", на японската и китайска анимации.

Теодор Ушев е самороден талант, който бе забелязан и признат, каза още Грозев и припомни, че Теодор Ушев е автор на още 15 други анимационни филми и е носител на награди от международни анимационни фестивали. 

Но "Сляпата Вайша" е върхът, който той изкачва и с който се записва в световното анимационно кино, между най-добрите. 

Филмът, който е по едноименния разказ на Георги Господинов, разказва за момиче, което нe може да живее в настоящето, защото с едното си око вижда миналото, а с другото - бъдещето. Грозев припомни, че анимацията "Сляпата Вайша" направи премиерата си в "Берлинале", а след това и в много други престижни фестивали и е отличен с няколко награди.

Проф. Грозев отбеляза и другото българско участие във филма. Разказът на Георги Господинов, по който е сюжетиран филмът, а също и българският композитор. И въпреки че филмът е на Канада, трябва да се гордеем, че български творци са създали този филм. 

Цялото интервю с Александър Грозев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна