Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рашко Младенов планира мерки в помощ на крайграничните театри

Проф. Боряна Христова ще бъде заместник-министър на културата

Рашко Младенов
Снимка: БГНЕС

Промяна в методиката на организацията на субсидирането на театрите и симфоничните оркестри е залегнала в програмата на министъра на културата в служебното правителство Рашко Младенов.

В интервю за предаването "12+3" той обясни, че има пояс от малки крайгранични театри, където нещата са по-слаби и в които субсидиите, разпределени по сегашната методика, не достигат. Идеята на Младенов е тези театри да се районират и там да се организират сесии за проекти, чрез които да се запълни част от финансовата празнота. Не става дума за голяма сума, уточни той.

Тази система от 35 държавни театъра я няма никъде по света, но това е въпрос на законови промени, които надхвърлят мандата на служебното правителство, смята Младенов.

Новият министър планира още провеждането на всички належащи конкурси за директори на културни институции. Ще работи и по обекти, които имат нужда от спешна помощ.

Има примерен бюджет на бюрото си, който все още не е започнал да разпределя. Сравнен с миналогодишния, бюджетът на министерството на културата открива повече възможности, но при отсъстваща държавна политика за културата, посочи Рашко Младенов.

Боил Банов остава заместник-министър на културата, такъв ще бъде и бившият директор на Националната библиотека проф. Боряна Христова.

Цялото интервю на Снежана Иванова и Лъчезар Цветков с Рашко Младенов е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна